Hur ofta träffar eksem?

Ungefär 6 frisörer av 1000 rapporterar arbetsrelaterat eksem varje år i Danmark, vilket motsvarer 12 av 1000 frisörer i Sverige. Inte alla som har eksem år till läkare och inte alla läkare rapporterar fallet till Arbetsmiljöverket. Därför kan det reelle siffror var mycket större. Det finns ungefärlig 10.700 frisörsalonger i Sverige, med årminstone 1 frisörer i varje. Det finns troligen oofficiella frisör (salonger), som inte är med i statistiken. Det reelle antal drabbade kan därför vara mycket större.

67% av de frisörer, som har yrkeshandeksem, drabbades redan som frisör elev.
En dansk studie från 2009 visade att 20% av frisörerna och 33% av frisöreleverna hade vad de trodde var arbetsrelaterade handeksem under det senaste året - få av dessa fall anmäldes. Det motsvarer ca. 2-4000 svenska frisörer om året.

Källa: Gentofte Sjukhus: http://www.videncenterforallergi.dk/arbejdsbetinget-eksem-frisoer-videnskabelige-publikationer.html


Allergi - Latex handskar
http://www.videncenterforallergi.dk/allergi-gummi-latex-videnskabelige-artikler.html

Handskar

Handskar som uteslutar de skadliga ämnena

Fråga: Vilka typer handskar finns och vad rekommanderas de till?

Svar: Det finns 3 typer av handskar:
Namn Rekommanderas till: Uteslutar skadliga ämnen
Vinyl / plast Tvätt, styling, Växtfärger, New Generation Hårfärger utan ämnet 'Acid Black 1' (Cellophanes, Elumen*) - endast om handskan är utan puder. Nej. Undvik puder, som kan ge allergi - enligt forskningen.
Latex  Nej. Nej. Latex är ett naturprodukt som kan ge allergi - enligt forskningen. 
Nitril
Oxidativ hårfärgning, permanent och blekning, New Generation Hårfärger med eller utan ämnet 'Acid Black 1' *
Ja - Endast 2 produktnamn kan utesluta de mest skadliga ämnena, enligt forskning, om de används max. 15 min.
* Enstakade nuans av Elumen innehåller ämnet 'Acid Black 1'. På Grön Salong - omfattande miljöcertifieringar praktiska kurs lärer du att täcka gråa hårstrå och att tillverka alla nuanser utan de enstakade nuanser, av Elumen som innehåller ämnet 'Acid Black 1'.
 
Gentofte Sjukhus, Center for allergi samt kundskapscenter för frisörer och kosmetologer rekommanderar, att du som frisör undvikar handskar av Latex och handskar med puder samt handskar med 'accelleratorer'.
Om du är i behov, rekommanderar de också, at du använder en engångs-bomuldshandska under engångs handskan. 
Gentofte Sjukhus och Grön Salong - omfattande miljöcertifieringar rekommanderar, att frisörer använder de Nitrill puderfria, accellertorfria handskar - se ovan.
 
Fråga: Finns det handskar, som uteslutar de mest skadliga ämnena?
Svar: Ja. Enligt en granskning av handskarna på marknaden, som gjordas av Gentofte Sjukhus Kundskapscenter för frisörer och kosmetologer, testade alla kända typer av handskar. De enda handskar, som uteslutar de skadliga ämnena i traditionell hårfärg, permanent och blekning i 15-20 min. är de 2 handskar, som finns inom branchen. Det är inte alla Nitrillhandskar som är accepterade. På Grön Salongs Teoretiska kurs får du mer information.
 
Fråga: Uteslutar flergångshandskar de skadliga ämnena?
 
Svar: Nej. Enligt Gentofte Sjukhus, Center för Allergi's granskning af handskarna i frisörbranschen, kommer de skadliga ämnena - före eller sedan - igenom handskarna.
Du som frisör kan inte se när det händer. Därför rekommanderas det, att du inte använder flergångs-handskar.
 
Dokumentation:
  • Gentofte Hospital - Kundskapscenter for Frisører og Kosmetologer
  • Gentofte Hospital - Center for Allergi
  • Arbetsmiljöverket: http://www.av.se/dokument/publikationer/adi/adi_549.pdf
  • Arbets- och Miljömedicin Kliniken, Karolinska Institutet: http://www.arbetsmiljoforskning.se/luftv%C3%A4gar/mycket-kemi-riskerar-fris%C3%B6rers-h%C3%A4lsa
  • http://www.arbetsmiljoforskning.se/f%C3%A4rgning/h%C3%A5rf%C3%A4rg%C3%A4mnen-allergiska-f%C3%B6r-fris%C3%B6rhuden#comment-340
Johan Galster | Thorsager 4, Hedehusene - Danmark | Tel:: 26300648 | johan@galster.dk